Відкриття бізнесу в Польщі та отримання дозволу на постійне проживання

Багатьох українців в останній час цікавлять питання відкриття власного бізнесу в Польщі, та отримання посвідки на постійне місце проживання, в цій статті ми спробуємо відповісти на поширенні питання:

Відкриття фірми в Польщі:

По перше треба відмітити, що найоптимальнійшою формою ведення бізнесу є відкриття товариства з обмеженою відповідальністю.

Іноземці мають право вибирати і здійснювати господарську діяльність лише у формі командитного товариства компанії, акціонерне товариство з обмеженою обмеженою відповідальністю або акціонерного товариства, а також прихильність таких компаній, придбання їх акцій, і, якщо міжнародні угоди не передбачають інше.

Згідно з «Кодексу комерційних компаній» Польщі, Компанія з обмеженою відповідальністю може бути утворена одним або більше осіб в будь-яких цілях дозволених законом, якщо інше не передбачено законом.

Статутний капітал компанії повинен бути не менше 5000 польських злотих, відповідно, номінальна вартість акції не може бути меншою, ніж 50 польських злотих. Статутний капітал може бути розділений як на рівні, так і нерівні частки.

Статут повинен бути завірений нотаріально і містити такі відомості: найменування та юридична адреса компанії, об’єкти компанії, розмір статутного капіталу, кількість і номінальна вартість акцій, термін існування підприємства, якщо він встановлений.

Найменування Товариства може бути вибрано довільно, однак, містити додаткове позначення поєднання «товариство з обмеженою відповідальністю», допускається використовувати наступне скорочення «ТОВ» або «Sp. z o.o.»
Для створення товариства з обмеженою відповідальністю обов’язковою умовою є реєстрація в Національному судовому реєстрі, необхідно подати заяву яке включає в себе:

1) найменування, юридичну адресу та адресу компанії;

2) об’єкти компанії;

3) розмір статутного капіталу;

4) прізвища та адреси членів ради директорів;

Після реєстрації керівництво компанії має протягом двох тижнів, представити в компетентну податкову службу завірену копію свого статуту із зазначенням суду в де компанія зареєстрована, і дати та номера реєстрації.

Як отримати дозвіл на постійне місце проживання в Польщі для ведення бізнесу?

Відповідно до ст. 142 Закону про Іноземців, дозвіл на тимчасове проживання для ведення бізнесу надається іноземцю, на території Польщі якщо задоволені наступні умови:

1. медичне страхування для покриття витрат лікування на території Польщі;

2. стабільний і регулярний джерело доходу, достатній для покриття витрати на утримання себе та членів сім’ї;

3. протягом податкового року, що передує подачі заяви для іноземця дозвіл на тимчасове проживання в цілях бізнесу не досягли більш низького доходу, більш ніж у 12 разів меншого ніж середня заробітна плата в регіоні, в якому компанія має свій зареєстрований офіс або місце реєстрації.

4. на підприємстві повинні працювати 2 співробітники, які польські громадяни або іноземців мають право працювати на території Польщі, (Іноземець має право виконувати роботи на території Польщі, згідно ст. 87 Закону «Про сприяння зайнятості та установах ринку праці» якщо:

1) має статус біженця в Республіці Польща;

2) йому була надано додатковий захист в Республіці Польща;

3) має дозвіл на постійне проживання в Республіці Польща;

4) має дозвіл на постійне проживання в Республіці Польща;

5) використовує тимчасовий захист в Республіці Польща;

7) є громадянином держави-члена Європейського Союзу;

5) показує, що у нього є кошти для задоволення майбутніх потреб

Взагалі процедура відкриття юридичної особив Польщі є дуже схожою на ту, яка є зараз в Україні, тобто є певний пакет документів які треба подати, також підприємцю треба зареєструватися в електронній системі та отримати аналог витягу.